In Klein-GroenLand komt een gemeenschappelijk gebouw met verschillende functies. In de grote leefkeuken kan samen gegeten worden, verjaardagen kunnen er gevierd worden, en kinderen kunnen volop samen spelen. Ook wordt het gebruikt voor allerlei maatschappelijke activiteiten voor buurtbewoners, scholen en/of andere geïnteresseerden.  

De overige ruimtes worden slim ingericht, zodat bewoners er o.a. een beroep aan huis kunnen uitoefenen en logés kunnen laten overnachten. Zo behoren een gemeenschappelijk atelier, een gemeenschappelijke werkplaats/schuur en een gemeenschappelijke wasruimte tot de mogelijkheden. De definitieve invulling wordt afgestemd op de behoefte van de bewoners. 

Door deze gemeenschappelijke ruimtes kunnen de eigen woningen kleiner van formaat zijn wat weer leidt tot een lagere energiebehoefte. Ook dragen de gemeenschappelijke gebouwen bij aan de sociale interactie tussen bewoners onderling en tussen bewoners en hun directe omgeving. 

Het gemeenschappelijke gebouw mag een nieuw te bouwen project zijn, ofwel bestaande bouw, waaraan we dan diverse klimaat- en energie neutraliserende aanpassingen zullen doen.